DIY Rollers met essentiële oliën

Gaat het over essentiële oliën, dan denk je al gauw gelijk aan het inzetten van oliën via inademing (diffusen). Maar wist je dat je essentiële oliën ook op je huid kunt gebruiken? Een veelgebruikte en effectieve manier hiervoor is via het gebruik van rollers. Nu hoor ik je denken, rollers? Wat houdt dat in? Dat vertel ik je graag in deze blog!

Waarom het gebruik van een roller?

Met een roller breng je essentiële olie snel én gedoseerd aan op je huid. Het voordeel van een roller is dat je deze overal mee naartoe kunt nemen. Zo kun je jouw essentiële oliën op ieder gewenst moment inzetten, dus óók wanneer een diffuser even niet te gebruiken is. Daarnaast zijn rollers gemakkelijk in gebruik en onwijs effectief (mits je een goede kwaliteit essentiële olie gebruikt).

Het verdunnen van essentiële oliën

Wanneer je essentiële oliën wilt gebruiken, adviseer ik je altijd om een 100% pure olie te gebruiken, want: hoe geconcentreerder en puurder de essentiële olie, hoe effectiever. Ikzelf gebruik de oliën van Young Living, omdat deze 100% zuiver en natuurlijk én vrij van schadelijke toevoegingen of vulstoffen zijn. Alle boerderijen die gebruikt worden voor het verbouwen van de gewassen voor de oliën zijn in beheer van Young Living. Hierdoor garandeert Young Living het Seed to Seal keurmerk. Dit houdt in dat zij de totale productie in eigen beheer hebben (en hierdoor de kwaliteit kunnen garanderen) van het planten van een zaadje (seed) tot aan het inpakken van een flesje (seal).

Wanneer je essentiële oliën op de huid aanbrengt, is het belangijk dat je de olie eerst verdunt, omdat een kwalitatief goede essentiële olie zeer geconcentreerd is. Hoe je de essentiële olie verdunt, is afhankelijk van onder andere de gevoeligheid van de huid, de leeftijd en het type olie (zie verduntabel). Je verdunt essentiële oliën met een draagolie. Dit is een plantaardige olie en wordt ook wel een basisolie genoemd. Een draagolie zorgt ervoor dat de essentiële olie beter verspreid en opgenomen kan worden door de huid. Er zijn veel verschillende soorten draagoliën, denk aan o.a.: kokosolie, jojobaolie, druivenpitolie, amandelolie, abrikozenpitolie en arganolie.

Bij het kiezen van de juiste draagolie is het vooral belangrijk om te kijken of de draagolie geschikt is voor jouw huidtype. Daarnaast is het goed om te bedenken of je een neutrale olie wilt, of juist niet. Olijfolie heeft bijvoorbeeld een sterke geur, terwijl een olie als amandelolie veel neutraler is. Ik raad je in ieder geval aan om altijd een biologische en koudgeperste draagolie te kiezen, omdat deze de kwaliteit (vitaminen en mineralen) van de olie behoudt. Hoe beter de basisolie, des te beter jouw lichaam de draagolie én daarmee dus ook de essentiële olie kan opnemen.

Hoe maak je een roller?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat voor een soort roller je wilt maken. Wil je een roller met een bepaalde geur om te gebruiken als parfum? Of wil je een roller met een specifieke therapeutische werking? Deze keuzes vergen waarschijnlijk de meeste tijd, verder is het maken van een roller namelijk zó gedaan!

Wanneer je weet welke essentiële oliën je wilt gebruiken, is het tijd om de roller te maken:
-Maak je rollerflesje open door de rollerdop van het flesje af te halen.
(wist je dat er ook een speciale opener bestaat die de dop heel gemakkelijk van het rollerflesje verwijdert? You’re welcome!)
-Doe de druppels essentiële oliën in het rollerflesje.
– Vul het flesje af met je gekozen draagolie.
-Doe de rollerdop terug op het flesje en sluit af met de dop.
-Zwenk het flesje zodat de basisolie goed met de essentiële olie mengt.

That’s it, je hebt jouw eigen roller gemaakt. Hoe leuk is dat?

 

Hoe gebruik je een roller?

Het voordeel van een rollerflesje is dat je jouw persoonlijke olie makkelijk mee kunt nemen. Daarnaast kun je de olie snel aanbrengen op de plek waar jij de olie op dat moment nodig hebt. Heb je last van hoofdspanningen? Dan kun je de olie op je slapen aanbrengen. Gebruik je de roller als parfum? Dan kun je deze achter je oren, in de hals en/of op de polsen rollen. Heb je een gevoelige huid en wil je deze verzachten? Dan kun je de olie aanbrengen op de huid waar nodig. De mogelijkheden van het maken van rollers zijn eindeloos en het gebruik van de roller hangt dus ook helemaal af van het type roller dat jij hebt gemaakt. Mocht je een roller hebben gemaakt die je therapeutisch wilt inzetten (bijv. een roller om jouw weerstand een boost te geven), vergeet dan niet dat jouw lichaam tijd nodig heeft om aan deze olie te wennen. Rol consistent en je zult het meeste effect merken van jouw gemaakte roller. Consistency is key!

 

Waar moet je verder op letten bij het gebruik van een roller?

In principe is de olie in een rollerflesje voldoende verdund (mits je je aan de verdunningstabel houdt), maar toch raad ik je aan om bij gebruik van een nieuwe, onbekende olie eerst te testen of jouw huid hiertegen kan. Dit kun je doen door een klein beetje van de gebruikte olie bij de elleboog aan te brengen. Mocht je toch last krijgen van de aangebrachte olie, verdun dan altijd (extra) met een draagolie.
Let er daarnaast ook op dat de olie niet in je ogen terecht komt. Mocht dit toch gebeuren, spoel dan nóóit met water, want dit versterkt de irritatie des te meer. Gebruik een draagolie om de olie meer te verdunnen en daarmee de irritatie te verminderen.
Tot slot, ga daarnaast nooit met citrusoliën op de huid in de zon. Citrusoliën zijn fotosensibel (lichtgevoelig) en kunnen voor irritatie, verbranding of zelfs pigmentvlekken zorgen. Bevat jouw favoriete roller toch een citrusolie? Geen zorgen! Je kunt de olie namelijk wel aanbrengen op plekken waar je kleding draagt, of rol bijvoorbeeld onder de voeten of achter de oren.

Ben jij er klaar voor om zelf een roller te maken?

Wil jij graag aan de slag met essentiële oliën en heb je deze nog niet in huis? Check ons starterskit aanbod via de site. Heb je geen starterskit en wil je liever een los product (bij) bestellen? Of heb je een vraag over het gebruik van jouw zelfgemaakte roller? Volg @iploils op Instagram, stuur ons een DM en iemand uit het IPL team helpt je met liefde verder! Voor de aanschaf van allerlei super toffe rollerflesjes en andere producten, check olieblends.nl. Naast rollerflesjes kun je hier ook terecht voor allerlei andere oliegerelateerde producten.

Lieve jij, ik wens je heel veel succes bij het maken van jouw eigen rollerrecepten! Ik hoop dat je er heel veel baat bij hebt, en don’t forget to roll’on!

Disclaimer:

Essentiële oliën zijn een natuurlijke aanvulling voor de gezondheid, en géén vervanging. Deze informatie is niet bedoeld om diagnoses te stellen, of medische raad of behandelingen te vervangen. Mocht je klachten ondervinden, neem dan altijd contact op met jouw gekwalificeerde huisarts. Raadpleeg daarnaast jouw huisarts als je zwanger bent en-/of medicatie gebruikt en vragen hebt over het gebruik van essentiële oliën in jouw dagelijkse routine.

Deze blog is geschreven door Lydia van Leaf it up (IG: @leafitupnl).

Loading...